De ontwikkeling van de volledig nieuwe Opel Astra ligt op schema. De elfde generatie van Opels bestseller in de middenklasse beleeft over enkele weken al zijn première. Sinds afgelopen winter wordt de nieuwe Astra onderworpen aan een reeks finale tests, finetuning en validatie in real life-omstandigheden. Nu begint de Astra aan het laatste deel van een ware testmarathon. In dit verhaal blikken we terug op testsessies op het Dudenhofen Test Centre.
Dudenhofen Test Centre
Bij het testcentrum in het Duitse Dudenhofen worden prestaties van een andere orde geëvalueerd. Ingenieurs van het competentiecentrum voor ‘ADAS’ (Advanced Driver Assistance Systems) in Rüsselsheim gebruikten de hogesnelheidskombaan en het lange rechte stuk van de testbaan om de geavanceerde technologieën van de nieuwe Astra te kalibreren – van Adaptive Cruise Control en Emergency Braking tot en met Forward Collision Alert en Rear Cross Traffic Assist.
‘Autobahn-proof’?
Op het lange rechte stuk worden de pre-productieauto’s van elke nieuwe Opel getest om te bepalen of ze ‘Autobahn-proof’ zijn. Dat betekent dat de auto controleerbaar moet blijven bij snelheden boven de 140 km/u en stabiel moet blijven bij hard remmen. Tijdens de hoge snelheidstests op de kombaan controleren de ingenieurs van Opel ook meteen de motorkap, de ruitenwissers en andere onderdelen die eventueel kunnen fladderen of trillen of ongewenste geluiden kunnen veroorzaken.
Grote golf water
Na zich in het zweet te hebben gewerkt tijdens de rijtests op hoge snelheid, liet de Astra zich afkoelen in de ‘drive-through’ waterbak met verschillende dieptes van minimaal 25 centimeter. Ondanks dat de testauto een grote golf water voor zich uit duwt, mag hij geen water ‘inademen’ of ‘inslikken’. Ook moeten de aandrijflijn, het elektrische systeem en alle componenten onder de motorkap tegen water beschermd zijn.
Klimaatkamer
Na de uitputtingsslag op de hogesnelheidskombaan, het handlingcircuit en in de waterbak, werd de Astra getest in de klimaatkamer. In deze omgevingstestfaciliteit in Dudenhofen wordt de inzetbaarheid van voertuigen, subsystemen en compontenten in extreme omstandigheden geëvalueerd. Voor de nieuwe generatie Astra werd de klimaatkamer ingericht om de afdichting van de auto tegen stof en zand te testen.
Bergop en bergaf
Verder werden testmodellen van de nieuwe Astra in een klimaatwindtunnel gezet om het model te valideren in uiteenlopende bedrijfsomstandigheden. In de klimatologische windtunnel wordt bijvoorbeeld het rijden in files, bergop en bergaf gesimuleerd, onder meer om de koeling van de remmen te testen. Tijdens de test kan zelfs worden nagegaan of wervelende sneeuw voor de auto de luchtinlaten kan blokkeren.
C-segment
Met de nieuwe Astra richt Opel zich rechtstreeks op de ‘sweet spot’ van het C-segment. Het pure en gedurfde design, de state-of-the-art technologie en het aantrekkelijke motorenaanbod – inclusief plug-in hybride-aandrijving – zorgen ervoor dat de nieuwe Astra toonaangevend zal zijn in zijn klasse.